‘Als iedereen plezier beleeft, is evenement voor mij geslaagd’

Go Social Showteam donderdag in hoofdpiste
November 19, 2018
Netwerkbijeenkomst met thema ‘Creativiteit’
November 20, 2018
Go Social Showteam donderdag in hoofdpiste
November 19, 2018
Netwerkbijeenkomst met thema ‘Creativiteit’
November 20, 2018
Toon alles

‘Als iedereen plezier beleeft, is evenement voor mij geslaagd’

Ramon Koppendraaier: “Als iemand een taak op zich neemt, moet je het vertrouwen hebben dat diegene dat kan.” Foto Wendy Scholten

Vanaf de eerste editie van Jumping de Achterhoek is hij erbij, Ramon Koppendraaier uit Lichtenvoorde, ook wel facilitair manager genoemd. “Nou, facilitair manager, dat maken ze ervan. Ik wil mezelf niet als zodanig betitelen. Mijn streven is dat iedereen na afloop het gevoel heeft dat we Jumping de Achterhoek als team hebben neergezet”, vertelt Ramon, in het dagelijks leven hoefsmid en betrokken bij alle overige evenementen op Paardensportcentrum Lichtenvoorde.

Ramon Koppendraaier is in de aanloop naar het evenement contactpersoon voor alle toeleveranciers. “Ik probeer de wensen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, zodat ze tijdens de opbouw zo snel en efficiënt mogelijk kunnen werken en niet onnodig op een andere dag hoeven terug te komen. De jongens die de gordijnen ophangen, moesten eerder over de tribunes klimmen. Nu komen ze al voordat de tribunes opgebouwd worden. Het zijn kleine dingen die veel verschil uit maken. Ik zie graag dat iedereen meedenkt en verbeterpunten probeert op te pakken. Niet alleen toeleveranciers, maar ook de medewerkers en vrijwilligers. Die ga ik ook echt niet op de vingers kijken. Als iemand een taak op zich neemt, moet je het vertrouwen hebben dat diegene dat kan. En als iets niet lukt, dan los je het samen op.”

Drukke aankomstdag

Als de opbouw van Jumping de Achterhoek begint, een ruime week van tevoren, maakt Ramon Koppendraaier lange dagen in Vragender. “Je bent voor iedereen contactpersoon, dus ik zal er moeten zijn. Dingen gaat toch altijd anders dan je bedacht hebt. De drukste dag is toch wel de aankomstdag van de ruiters. Iedereen komt een dag voordat de wedstrijd begint, tegelijk aan rond 19.00 uur en dan staat er een flinke file op de Weijenborgerdijk. We proberen de ruiters en grooms zoveel mogelijk te helpen met het lossen van de paarden en de spullen. Dat wordt gewaardeerd. Het is een halve volksverhuizing, zoveel spullen nemen ze mee. Gelukkig krijgen we er veel hulp bij. De jongeren van Stichting Woonzorg Lojal zetten zich hier ook enorm voor in. Het is aanpoten als het spitsuur is, maar als alle paarden op stal staan en de vrachtwagens op hun plek, dan geeft dat ook weer veel voldoening.”

Signaleren

Wanneer het evenement begonnen is, loopt Ramon zijn rondes. “Mijn taak op dat moment is voornamelijk dingen signaleren die gedaan moeten worden en die doorfilteren naar het facilitaire team. Er is altijd wel iets op te ruimen, er gaan dingen kapot, er moet geholpen worden met de parcoursbouw en als er bijvoorbeeld brandstof geleverd wordt, moet er ruimte zijn voor de vrachtwagen. Bij toerbeurten starten we het concours om 6.00 uur op, denk aan deuren openen, verwarming aan, dingen klaarzetten, en sluiten we af om 2.00 uur ’s nachts.”

In totaal zijn ruim 150 mensen actief tijdens het tweeweekse springconcours. “Van officials tot catering, van medewerkers tot vrijwilligers. Onder de vrijwilligers zitten mensen die vaker helpen op internationale concoursen, mensen die nauw betrokken zijn bij het Paardensportcentrum Lichtenvoorde en scholieren van AOC Oost in Enschede. Als zij, samen met bezoekers, sponsoren, ruiters en grooms het naar hun zin hebben gehad en uitkijken naar de volgende editie, is voor mij het evenement geslaagd.”

Dit artikel is gepubliceerd in de jaarlijkse uitgave over Jumping de Achterhoek

Auteur/foto: Wendy Scholten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *