Altijd dierenarts paraat als er wordt gesprongen

Nieuw: Gratis Ruiterfitclinic tijdens Jumping de Achterhoek
November 6, 2019
Show op 1 december: Skateboarden achter een paard aan
November 12, 2019
Nieuw: Gratis Ruiterfitclinic tijdens Jumping de Achterhoek
November 6, 2019
Show op 1 december: Skateboarden achter een paard aan
November 12, 2019
Toon alles

Altijd dierenarts paraat als er wordt gesprongen

Arie Hoogendoorn, hier op de Olympische Spelen in Londen als dierenarts voor het Nederlandse team: “Gelukkig nog geen noodgeval in Vragender geweest.” Foto Wendy Scholten

Op een internationaal concours als Jumping de Achterhoek zijn er heel veel mensen in touw om topsport mogelijk te maken. Dagelijks is er een dierenarts van Paardenkliniek De Watermolen in Haaksbergen in Vragender te vinden. Zo zijn de deelnemende springpaarden verzekerd van de beste zorg en kan er, in het geval van calamiteiten, direct medische hulp worden geboden.

Vanaf de eerste editie van Jumping de Achterhoek in 2014 is Paardenkliniek De Watermolen bij het evenement betrokken. Paardendierenarts Arie Hoogendoorn vertelt: “Jumping de Achterhoek kwam in de plaats van het grote concours in Hengelo. Daar waren wij ook bij betrokken en zo zijn we ook gevraagd voor Vragender. Wij zijn in principe de ‘treating veterinarians’ van het concours. De behandelende dierenarts ter plekke dus. Dat houdt in dat ik elke dag van het concours aanwezig ben of één van mijn collega-paardenartsen van De Watermolen. Vanaf het moment dat de proeven beginnen tot en met de laatste starter.”

Vooral kleinere klachtjes
Het idee hierachter is dat, mocht er een ongeval of calamiteit plaatsvinden, er direct medische hulp kan worden geboden aan het paard. Hiervan is op Jumping de Achterhoek gelukkig nog nooit sprake geweest, aldus Hoogendoorn. “Nee, er is nog nooit een noodgeval geweest dat zo ernstig is dat we meteen moesten ingrijpen. Maar het is natuurlijk wel fijn dat er iemand paraat staat, mocht de nood aan de man komen.”

Dat wil niet zeggen dat Hoogendoorn of collega niets te doen heeft. “Er zijn altijd wel wat paarden met kleinere klachten waarnaar even gekeken moet worden. We hebben veel contacten in de springwereld, dus mensen spreken ons rechtstreeks aan. Als dat niet zo is, krijgen we meestal een verzoek via het secretariaat of de stalmeester. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een paard dat wat koliekerig is, dikke benen heeft of iets onregelmatig loopt. Dit komt nog wel eens voor. Er staan natuurlijk ook heel wat paarden op stal tijdens zo’n internationaal concours. Deze worden allemaal tiptop verzorgd en gemanaged. Als men denkt dat een paard wat mankeert, hoe klein ook, wordt er direct aan de bel getrokken. Er is veel meer aandacht voor preventieve zorg dan pakweg tien jaar geleden.”

Goed ingevoerd
Dat Arie Hoogendoorn en zijn collega Vic van Loon als veterinairs van de Nederlandse springequipes veel ervaring hebben in de internationale topspringsport, is daarbij een voordeel. “We kennen de problemen waarmee ruiters of paarden te maken kunnen krijgen en zijn goed ingevoerd in de geldende regels. Denk bijvoorbeeld aan medicatie die wel of niet toegestaan is voor een wedstrijd.”

‘Treating vet’ zijn op Jumping de Achterhoek is een leuke afwisseling op het dagelijkse paardendierenartsenwerk. “We kennen redelijk wat mensen uit de sport. Het is leuk om die eens in actie te zien op een concours. Bovendien is Jumping de Achterhoek een plezierige wedstrijd om aan mee te werken. Het is goed georganiseerd, de accommodatie is mooi en het is er gezellig. Ze hebben echt wat moois neergezet in die jaren. Deelnemers en publiek komen er graag. En wij ook.”

 

Meer info over De Watermolen

De Watermolen werd in 1982 opgezet door de bekende dierenarts Jan Greve. Hij is altijd nauw betrokken geweest bij de hippische topsport en was decennialang teamveterinair bij zowel het springen, eventing als dressuur. Nog steeds zet hij zijn kennis en expertise in als teamveterinair voor de para-dressuurruiters. Op de paardenkliniek in Haaksbergen verzamelde hij een team van toppaardenartsen om zich heen, zoals Arie Hoogendoorn, tevens teamveterinair springen senioren, Vic van Loon, teamveterinair bij de springjeugd en Carmen Scheffer, gespecialiseerd is in chirurgie bij (sport)paarden. De kliniek heeft veel (inter)nationale klanten, die presteren tot op het hoogste niveau.

Auteur: Marije Stomps-Wenneke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *