Dag 4: Drie GP’s naar Nederlandse amazones op ‘gezelligste concours van Nederland’

Meike Zwartjens, Jumping de Achterhoek
New Equipe Saddle for Meike Zwartjens
November 26, 2017
Chunks en kruidenhooi voor top-3 finalisten Louis Venhorst Fourage Trophy
November 28, 2017
Meike Zwartjens, Jumping de Achterhoek
New Equipe Saddle for Meike Zwartjens
November 26, 2017
Chunks en kruidenhooi voor top-3 finalisten Louis Venhorst Fourage Trophy
November 28, 2017
Toon alles

Dag 4: Drie GP’s naar Nederlandse amazones op ‘gezelligste concours van Nederland’

Pam Nieuwenhuis en Zeppe van de IJsseldijk winnen Rabobank GP pony's 2017. Foto's Digishots

Ondanks het enorme internationale springgeweld werden drie van de vier Grote Prijzen tijdens het jeugdweekend van Jumping de Achterhoek gewonnen door Nederlandse amazones. Na Lisa Everts (U25) wonnen Meike Zwartjens (Children) en Pam Nieuwenhuis (pony’s) de finaleproeven. Beste junior op zondagmiddag was de Belg Gilles Nuytens, die in de pony GP ook nog eens derde werd.

Jumping de Achterhoek kende een sterke start. “Het gezelligste concours van Nederland, toch?”, is gastheer Eric Morssinkhof tevreden. “We doen er alles aan om het goed voor elkaar te hebben en kleden de accommodatie speciaal aan voor deze twee weken. Dat geeft al veel sfeer. We kijken al uit naar komend weekend met al die grote namen op de startlijst voor de CSI1* en CSI2* rubrieken”, vertelt Nory Morssinkhof.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Op zaterdag lag ze nog naast haar pony tijdens de teamwedstrijd, maar het winnen van de 1.25m Rabobank Grote Prijs pony’s maakte alles goed voor Pam Nieuwenhuis (14) uit Groessen. “Ja, na de landing van een sprong ging hij ineens linksaf en ik rechtsaf. Wat baalde ik daarvan, want als je voor een team rijdt wil je graag goed rijden.” Toch werd haar team nog tweede en kon Pam het voorval van zich afzetten. “Elke dag weer nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Gilles Nuytens
Pam Nieuwenhuis, die drie paarden en twee pony’s te rijden heeft, kreeg de zege niet cadeau, want het Iers toptalent Tom Wachman reed een droomrit met zijn Flinstone. Toch werd hij tweede, voor de Belg Gilles Nuytens op de ervaren schimmelmerrie Molly van Rolf Morssinkhof. Gilles won even daarvoor de Morssinkhof Rymoplast Grote Prijs voor junioren op 1.40m niveau met Jade S (Diarado) die hij sinds een half jaar rijdt.

“Ze is nog maar acht jaar, maar ik denk een paard dat al snel kan doorgroeien naar het hoogste werk. Misschien dan niet met mij, maar ze kan het wel”, doet de 15-jarige Belg zichzelf te kort. Gilles Nuyten rijdt sterk en als je Hessel Hoekstra op zijn bloedsnelle Qstar (Quasimodo Z) kan voorblijven ben je wat mans. Derde werd hier Simon Morssinkhof op Perigrosso (v. Perigieux).

“Ik had zelf nog nooit zo hard gereden in zo’n hoge rubriek”, lacht Gilles Nuytens. “Wat een super concours was het. Ik was hier vorig jaar voor het eerst en zei toen al dat ik terug zou komen.” Nuytens rijdt internationaal sinds februari 2016 en heeft al 23 keer gewonnen. “Ik begon wat later dan de meeste anderen omdat ik bang was. Mijn opa had een felle pony gekocht, waar ik niet mee durfde te galopperen. Toen heb ik een jaar lang aan de longeerlijn gereden.”

Nieuw Equipe zadel
Ook voor Meike Zwartjens (14) uit Raalte kon de dag niet meer stuk. Ze won voor het eerst de Children Grote Prijs en daarmee een nieuw Equipe springzadel met de hengst Gaillard de la Pomme (v. Nabab de Reve). Daarvoor kon ze zich een fout permitteren, mits ze maar sneller was dan Irene van den Hof op Estelle (Cardento) die ook tot de 1.25m barrage doordrong. Met een balkje in de eerste omloop werd Lily Engelsman derde op Whipped Cream (v. Cantos). Irene van den Hof won op Orchid’s Sarine wel de Harry’s Horse Prijs, een 1.15m parcours voor pony’s.

Programma
Jumping de Achterhoek gaat van donderdag 30 november tot en met zondag 3 december verder met internationale springrubrieken, landelijke springfinales om de Louis Venhorst Fourage Trophy, kindermiddag en meer entertainment. Op dinsdagavond 28 november geeft Willem Greve van 19.00 tot 21.00 uur een springclinic aan zes ponyruiters. De toegang is gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *