Dag 4: Nederlandse jeugd presteert op Jumping de Achterhoek, Logan Fiechter tweede in pony Grand Prix

Dag 4: Emma Bocken sluit Children tijd af met Grote Prijs-zege
November 24, 2019
Geslaagd debuut Blom hengstencompetitie op Jumping de Achterhoek
November 25, 2019
Dag 4: Emma Bocken sluit Children tijd af met Grote Prijs-zege
November 24, 2019
Geslaagd debuut Blom hengstencompetitie op Jumping de Achterhoek
November 25, 2019
Toon alles

Dag 4: Nederlandse jeugd presteert op Jumping de Achterhoek, Logan Fiechter tweede in pony Grand Prix

Logan Fiechter (13) werd met Minerva for Play tweede in de pony GP op Jumping de Achterhoek 2019. Foto Digishots

Wie zijn de springkampioenen van de toekomst? Zijn dat Emma Bocken, Skye Morssinkhof en Logan Fiechter? Eén ding is zeker: ze reden zich zondagmiddag op Jumping de Achterhoek (opnieuw) in de picture bij de bondscoaches van de jeugdruiters. Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender werd afgelopen weekend overspoelt met jeugdtalenten en getrakteerd op prachtige Grote Prijzen.

De enige Nederlandse zege in een Grote Prijs was die van de 14-jarige Emma Bocken bij de Children (kinderen van 12 tot 14 jaar op paarden). Een klasse die de Limburgse uitstekend ligt, want in april werd ze met de topmerrie Dagma al Nederlands kampioen en later in het seizoen wonnen ze teamgoud en individueel zilver op het EK. “Ik vind het wel jammer dat ik vanwege mijn leeftijd moet stoppen bij de Children, maar ik heb een heel mooi jaar gehad. Zo afsluiten is super!”

Max Haunhorst en Johanna Beckmann, beide uit Duitsland, wonnen respectievelijk de 1.45m Grote Prijs voor U25 (ruiter tot 25 jaar) en de 1.40m Grote Prijs voor junioren (ruiters tot 18 jaar). Skye Morssinkhof uit Hierden zat bij de junioren maar twee seconden van de zege af en werd derde op de geweldig springende Checkpoint Chacco (v. Chacco Blue). Er waren zelfs twee ruiters uit Oezbekistan om in de gaten te houden voor de toekomst.

Johanna Beckmann uit Duitsland won met Cindy 1020 in Vragender de Grote Prijs bij de junioren. Foto’s Digishots

Pony Grand Prix
Slotstuk op het sfeervolle concours was de spectaculaire pony Grand Prix, gesponsord door de Rabobank en Provincie Gelderland. Zeven van de 34 finalisten kwamen terug voor de barrage van het 1.30/1.35m hoge parcours en daarin gebeurde er een hoop. De maximaal toegestane tijd bleek wel erg krap te staan. De voor oranje uitkomende Logan Fiechter (13) reed misschien wel de rit van zijn leven met Minerva for Play, maar kreeg toch twee strafpunten voor tijdsoverschrijding. Alleen Max Foley (15) op Valma de Fougnard hield de lei schoon en bewees weer eens hoe sterk de ponyruiters uit Ierland zijn. Zijn landgenoten Katie Power en Timmy Brennan werden derde en vierde met vier strafpunten. Lily Engelsman volgde als vijfde op Blackwoodland Rock.

Ware prof
“Heel blij ben ik hiermee”, vertelt Logan Fiechter, die het hele weekend als een ware prof met zijn pony’s in de weer was. “Vorig jaar reed ik voor het eerst mee op Jumping de Achterhoek en won ik een 1.15m proef bij de pony’s. Ondertussen heb ik twee andere pony’s gekregen, ben ik aan de KNHS-Luzac jeugdcompetitie gaan meedoen en heb ik van de zomer twee landenwedstrijden mogen rijden. In een Grote Prijs staat het vaak nog een slagje hoger en ik wilde me hier bewijzen dat ik dat ook kan. Met barrage is ook wel heel leuk.”

Ondanks dat Logan Fiechter nog maar dertien is en pas sinds 2,5 jaar rijdt, is hij al heel serieus met de sport bezig. “Ik hoop dat ik volgend jaar in het A-kader kom. Ik heb inmiddels vijf pony’s en krijg thuisschool. Dan krijg ik thuis twaalf uur in de week les van een docent en kan ik de rest van de tijd aan de pony’s besteden. Dat gaat goed. Het zijn maar een paar uurtjes school per dag, dat is zo voorbij. Ik wil net als mijn familie paardenhandelaar worden, maar dan in het springen.”

Logan’s ouders Dirk en Yvonne Fiechter zijn bevlogen dressuurruiters en verkopen dressuurpaarden over de hele wereld. Toch krijgt Logan geen les van zijn moeder. Dus zij mag de pony niet leren piafferen? “Zeker weten dat dat niet gaat gebeuren”, reageert hij ad rem met een glimlach. “Teun van den Broek helpt me overal mee in de trainingen.”

Week 2
Het team van Jumping de Achterhoek richt zich inmiddels op de komende week. Op maandagavond vanaf 17.00 uur staat de hengstencompetitie op het programma. Van woensdag tot en met zondag zijn er CSI1* en CSI2* springwedstrijden met tussendoor landelijke finales om de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal (pony’s) en de GMB competitie voor jonge springpaarden. De kindermiddag en grote feestavond staan op zaterdag gepland. Op zondag is er een show voordat de 1.45m Grote Prijs om 15.00 uur begint.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto: Digishots

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *