Grote Prijs van Oost Gelre voor Bertram Allen

Manon van den Hof en Elike Morsink winnaressen Twente Cup finales
December 6, 2014
Vandaag heeft het droevige bericht ons bereikt dat Jan Maarten Kramer is overleden
December 28, 2014
Manon van den Hof en Elike Morsink winnaressen Twente Cup finales
December 6, 2014
Vandaag heeft het droevige bericht ons bereikt dat Jan Maarten Kramer is overleden
December 28, 2014
Toon alles

Grote Prijs van Oost Gelre voor Bertram Allen

Het waren de ruiters die hoog geplaatst zijn op de wereldranking die de belangrijkste proeven op Jumping de Achterhoek in Vragender wonnen. Na zeges van Marcus Ehning en Denis Lynch, ging de Grote Prijs van Oost Gelre naar de 19-jarige Bertram Allen, ook wel het Ierse wonderkind genoemd. Allen, die nu al 17e op de wereldranking staat en in het Duitse Hünxe woont, schitterde met de Nederlands gefokte Wild Thing L (Montreux x Lux) in een barrage met maar liefst 23 ruiters.

Zoveel foutloze ritten in de eerste omloop is als een nachtmerrie voor de parcoursbouwer, die op vijftien barragekandidaten hoopte. “In het begin leek het erop dat het parcours lastig zat was, maar zo ineens reden er zeven achter elkaar foutloos en kreeg ik het wel even benauwd”, bekent Henk Linders, die de parcoursen ontwierp. “Marc Houtzager zei nog tegen me dat ik de steilsprongen hoger moest zetten, maar sommigen stonden al op 1.52m terwijl de proef op 1.45m was uitgeschreven. Er werd gewoon vreselijk goed gereden.”

“Het was een topdeelnemersveld”, verklaart Bertram Allen na afloop het grote aantal foutloze ritten. “Er deden hier zeer goede ruiters met zeer goede paarden mee. Er waren er wel heel veel in de barrage, maar voor iedereen zijn de omstandigheden hetzelfde. Je moet er voor gaan en dat kon ik met mijn merrie. Ze is echt een crack op dit niveau. Ik rijd haar nu drie jaar. Toen ik haar net had, won ik de Grote Prijs voor junioren op Indoor Twente, wat nu Jumping de Achterhoek is geworden”, vertelt de rising star, die voor komende weken de concoursen in Geneve en Londen op zijn agenda heeft staan.

Jumping de Achterhoek staat voor volgend jaar weer op zijn kalender. “Ik was hier al eens geweest tijdens een landelijke wedstrijd, dus ik kende de hal al. De faciliteiten zijn werkelijk geweldig en ik had hier samen met Alex Duffy, die bij me rijdt, acht paarden mee die hier veel geleerd hebben. Alex won vrijdagavond de 1.45m rubriek, dus het was een goed weekend voor ons.”

Bekijk hier de winnende barragerit van Bertram Allen

De topdrie in de Grote Prijs was voorbehouden aan buitenlanders, want Tim Rieskamp-Gödeking uit Duitsland werd tweede met Quapitola de Beaufour (v. Diamant de Semilly) en de Brit Mark Bunting werd derde met Eurohill’s Alcatraz (v. Heartbreaker). Beste Nederlander was Vincent Voorn met Athena (v. Berlin) op de vierde plaats. Met maar liefst vijf overwinningen op 1.30 en 1.35m niveau dit weekend was de Brabantse architect Mitchel Sonneveld de meest constante ruiter van het concours.

De eerste editie van Jumping de Achterhoek kan als geslaagd in de boeken. “We kijken er heel positief op terug. We kregen zoveel positieve reacties van deelnemers en eigenaren, dat maakt het leuk en succesvol”, vertelt Chris van Dam namens organisatiebureau EQ International, dat voor het eerst samenwerkte met het vaste team van Paardensportcentrum Lichtenvoorde.

“We hadden het aantal deelnemers lager ingeschat, maar voor het tweede weekend hadden we tegen de 150 paarden op de wachtlijst staan. Met zoveel deelname werden het lange dagen voor iedereen. Daar gaan we volgend jaar naar kijken. In elk geval leeft het evenement nu al in de regio, zowel onder de bezoekers als bij bedrijven. Er is echt draagvlak voor en we hebben alle dagen publiek gehad. De pisteaankleding met gordijnen, verlichting, verwarming, VIP en catering is wellicht niet essentieel voor goede sport, maar we hebben wel een internationale sfeer kunnen creëren en een onderscheid kunnen maken met de overige wedstrijden die hier georganiseerd worden. Je merkt dat de energie die je er als organisatie in stopt, terug krijgt middels bezoek, sponsoring en positieve reacties en dat is geweldig.”

Klik hier voor een interview met Chris van Dam en Eric Morssinkhof

PERSBERICHT 7-12-2014, auteur Wendy Scholten

Comments are closed.