Lisa Nooren op Jumping de Achterhoek: ‘Ruiters worden ook zoveel beter’

Michael Duffy, Castlefield Rubinus, Jumping de Achterhoek
1,40m Medium Tour for Michael Duffy
December 1, 2017
Michael Duffy, Scenletha
1,35m After Five Prize for Michael Duffy
December 2, 2017
Michael Duffy, Castlefield Rubinus, Jumping de Achterhoek
1,40m Medium Tour for Michael Duffy
December 1, 2017
Michael Duffy, Scenletha
1,35m After Five Prize for Michael Duffy
December 2, 2017
Toon alles

Lisa Nooren op Jumping de Achterhoek: ‘Ruiters worden ook zoveel beter’

Lisa Nooren and Dienellie at Jumping de Achterhoek 2017, photo © DigiShots

Vrijdagavond klonk er wat gemopper aan de zijlijn van Jumping de Achterhoek. Wat een hoge en moeilijke proef, maar Lisa Nooren (20) had er geen enkel probleem mee. In een barrage met zes deelnemers uit een startveld van zeventig won zij de 1.45m Roelofsen Horse Trucks Prijs voor volle tribunes.

Parcoursbouwer Henk Linders heeft een moeilijke job dit weekend. Hij mag niet hoger bouwen dan reglementair is toegestaan, heeft de wereldtop aan de start en tegelijk ook minder geroutineerde ruiters die hij toch met een goed gevoel wil laten finishen. “Natuurlijk had ik er graag een paar meer in de barrage gehad, maar er vielen er een paar met pech net buiten zoals Felix Hassmann en Marcus Ehning”, vertelt Henk Linders, die ook elk jaar het NK springen bouwt.

Topruiter Marcus Ehning noemde het een ‘parcours dat je mag verwachten op dit niveau’. Winnares Lisa Nooren, 128e op de wereldranglijst, verklapte het toch delicaat te vinden, maar niet moeilijker dan elders. “Het enige waar je wat van kan zeggen is dat het geen rankingproef was waardoor de meeste ruiters niet hun beste paard reden. Maar het rijden van een tweesterrenwedstrijd wordt sowieso steeds moeilijker. De ruiters worden zoveel beter. Als het parcours vanavond maar iets lichter had gestaan, had je echt heel veel nullers gehad.”, vertelt ze.

‘Dienelli deed lekker mee’
Met de negenjarige hengst Dienelli (v. Berlin), die scherp van de grond ketste, reed ze de strakste barragerit. “Ik ben er heel erg blij mee. Gisteren hadden we wat miscommunicatie, maar hij ging weer met vertrouwen het parcours door en deed lekker mee”, vertelt de in schitterende stijl rijdende amazone. Dienelli kwam als 6,5-jarige al onder het zadel van Lisa Nooren en deed twee jaar ervaring op, waarna hij met Marlon Zanotelli naar het 1.60m niveau doorgroeide. “Hij was eerst wat veel paard voor me, maar ik kan hem nu goed rijden.”

‘Gruwelijk ver weg’
Voor Lisa Nooren is het de eerste keer op Jumping de Achterhoek, maar de indruk is positief en overigens ook uniek. Nog niet eerder heeft ze een ereronde gereden onder begeleiding van een fanfare. “Het is hier heel mooi, goed voor elkaar en de sfeer is gezellig. Ik rijd vaak in Opglabbeek en op De Peelbergen, maar dat is ook iedere keer hetzelfde. Het is wel gruwelijk ver weg hoor. Toen ik de navigatie aanzette, werd ik over Duitsland gestuurd”, lacht de amazone uit het Belgische Engis (provincie Luik). En ze rijdt nog wel wedstrijden door heel Europa…

In de 1.45m rubriek won Libanees Emile Karim Fares de tweede prijs op Captain Z (v. Lord Z), voor de Duitse Pia-Luise Aufrecht op Conelly 2 (v. Calvados Z). Vanessa Borgmann uit Duitsland en de Amerikaanse Annabel Joost sloten de topvijf.

Tweemaal Ierland
Op vrijdag werden vijf internationale parcoursen verreden, waarvan er twee gewonnen werden door Ieren. Michael Duffy won de 1.40m PSC Lichtenvoorde Prijs op Castlefield Rubinus (Rock Forever), waarbij Vanessa Borgmann en Richard Vogel uit Duitsland volgden. Dennis van den Brink was hier de beste Nederlander op de vierde plaats met Belledorane (v. Vermont). Conor Drain won de 1.35m Paardenkrant-Horses Prijs op Forever (v. C-Ingmar), voor Amber Meijer op Feline HBC (v. Cantos) en Annelies Vorsselmans op Bueno (v. Colandro).

Gezien het grote aantal deelnemers in de 1.30m Hotel de Lindeboom Prijs waren er twee prijsschalen en dus ook twee eerste prijzen voor Ines van den Bosch uit België op Ecoliene (v. Warrant) en de winnares van donderdag, Maureen Bonder op Come Together (v. Chap 47). De pas 15-jarige Madée Schuttenbeld won voor de tweede dag op rij het 1.20m springen op Vayrenta (v. Haarlem).

Auteur: Wendy Scholten

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *