Dag 3: Lisa Everts verrast in U25 Grote Prijs Jumping de Achterhoek (met video!)

British/Irish team win team jumping ponies
November 25, 2017
Trust Prijs winner Aline Sercu with Kiona v. Lindehoeve
November 26, 2017
British/Irish team win team jumping ponies
November 25, 2017
Trust Prijs winner Aline Sercu with Kiona v. Lindehoeve
November 26, 2017
Toon alles

Dag 3: Lisa Everts verrast in U25 Grote Prijs Jumping de Achterhoek (met video!)

Lisa Everts en Red Bull winnen de U25 Grote Prijs, hier met Eric Morssinkhof. Foto Digishots

De Enschedese Lisa Everts (21) heeft zich op Jumping de Achterhoek in Vragender op ongekende wijze in de kijker gereden. Nadat ze op donderdag al twee rubrieken won, was ze op zaterdagavond de beste in de Grote Prijs voor ruiters tot 25 jaar en dat was geen eenvoudige rubriek.

In deze Paardenkrant Horses Prijs op 1.45m niveau finishten slechts twee amazones foutloos in een veld met 43 combinaties. Het finishen binnen de maximaal toegestane tijd bleek het grootste struikelblok te zijn. Negen deelnemers kwamen niet eens aan de finish. De pittige finale ontaardde in een duel tussen Nederland en België. Lisa Everts reed een vlotte barrage met Red Bull (v. Nassau). Ze liep een balkje op, maar dat overwam de langzamere Maartje Verberckmoes ook met Jugano van de Vosberg (v. Ogano Sitte) en die werd tweede.

Video van de barrage:

Red Bull
“Ik heb het geluk dat mijn paard Red Bull is”, verwijst ze naar het energiedrankje waar de ruin naar vernoemd is. “Red Bull is heel ’heet’. Maar hoe harder we gaan, hoe scherper hij wordt en vlug draaien kan hij ook. Ik wilde in de barrage vlot rijden zonder extreme risico’s en dan hopen op een fout bij Maartje”, glimlacht ze.

Lisa Everts had nog niet eerder een internationale Grote Prijs gewonnen en had dit ook niet verwacht met Red Bull, die ze een aantal maanden geleden te rijden kreeg van vriendin Yo Ann Kuipers. “Die had de tranen in de ogen! Ik ben er heel blij mee. Hij is heel anders dan mijn andere paarden en we moesten echt wel even aan elkaar wennen, maar het gaat al super goed.” Met haar zelf opgeleide Captain Morgan (v. Carthino Z) reed Lisa Everts ook sterk en werd met een balkje tiende. Vijf ruiters bleven door tijdfouten buiten de barrage, waaronder de Brabander Jens van Grunsven.

“Ik had graag meer dan twee amazones in de barrage gehad, maar die dingen gebeuren. Dat heb je van tevoren niet altijd in de hand”, vertelt parcoursbouwer Jos Brinkman. “De ruiters zeiden bij het parcoursverkennen dat het een mooie proef was. Het werd in elk geval een heel spannende.”

Bo Dictus
Spannend was ook het teamspringen met zeven verschillende ponyteams. Team Engeland/Ierland won, voor een Nederlands team. Na een matige start – Pam Nieuwenhuis viel onverwacht van haar toppony Zeppe – herpakte iedereen zich. ‘Rising Star’ is Bo Dictus, die haar allereerste internationale concours reed op haar pony Kelvin en meteen tweemaal foutloos sprong op 1.25m niveau. Ook Lily Engelsman en Mart IJland lieten goede rondes zien.

Overige winnaars
De overige rubrieken werden op zaterdag gewonnen door Sanne ter Haar (1.10m Children), Serena van Werkhoven (1.20m Children), de Britse Allana Clutterbuck (1.15m pony’s) en de Belgen Tim Prouvé (1.20m Junioren & U25) en Gilles Nuytens (1.30-1.35m Junioren & U25).

Op zondag 26 november worden vanaf 12.15 uur de overige drie Grote Prijzen voor Children, Junioren en pony’s verreden.

Auteur: Wendy Scholten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *