Dag 4: Sanne Thijsen: ‘Het vertrouwen was er weer’

Kendra Claricia Brinkop en Caramia. foto Wendy Scholten
Dag 3 – Brinkop: ‘Mooiste is dat Marcus Ehning zei dat het echt goed was’
December 1, 2018
Dag 5: Ehning tegen Brinkop: ‘Zo hard hoefde je ook weer niet te rijden’
December 2, 2018
Kendra Claricia Brinkop en Caramia. foto Wendy Scholten
Dag 3 – Brinkop: ‘Mooiste is dat Marcus Ehning zei dat het echt goed was’
December 1, 2018
Dag 5: Ehning tegen Brinkop: ‘Zo hard hoefde je ook weer niet te rijden’
December 2, 2018
Toon alles

Dag 4: Sanne Thijsen: ‘Het vertrouwen was er weer’

De voorlaatste dag van Jumping de Achterhoek was een bijzondere. De ring die twaalf springruiters op trekpaarden moesten steken was veel te klein en kwam niet één keer om de lans, de lol was er niet minder om. Team Frank Schuttert en Pieter Clemens won met de snelste tijd en er werd 5.000 euro opgehaald voor Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek. Direct daarna werd het publiek in Vragender getrakteerd op topsport in de 1.45m Medium Tour finale, die gewonnen werd door Sanne Thijssen.

Van de zestig internationale ruiters die zich hadden geplaatst om de Roelofsen Horsetrucks Prijs kreeg parcoursbouwer Louis Konickx er elf terug voor de barrage. Voor volgepakte tribunes reed Maud Roosendaal ijzersterk op Mine that Bird (v. Carthino Z), maar met wat geluk aan zijn zijde ging Gerben Morsink nog sneller rond op Navarone Z (v. Nabab de Reve). Sanne Thijssen liet zien hoe je de perfecte barrage rijdt met Celine M Z (v. Crusador) en dat werd beloond met ruim 6.175 euro aan eerste prijs. Jordanees Ibrahim Hani Bisharat werd vierde op Etos HBC (v. Cantos).

Tussen je oren
“Ik ben echt heel, heel blij”, straalt de 20-jarige Sanne Thijssen. “Twee weken terug was het nog tranen met tuiten toen we niet rondkwamen en dan nu winnen. Niet verwacht. Celine heeft al op vijfsterrenwedstrijden gelopen en zelfs foutloos in 1.50m proeven, maar ik kwam in een dal met haar. Voor je het weet gaat het tussen je oren zitten dat het niet meer lukt. Ik wilde te perfect gaan rijden. Als je een paar keer geen mooie afstand krijgt naar de hindernis, dan is het wel een merrie en raakt ze gepikeerd. Ieder kwaliteitsvol paard heeft een grens en dat heeft zij ook. Maar ondertussen ging ik anders rijden dan anders. Paps zei steeds: Rustig blijven en een stapje terug doen en uitzoeken waar het probleem zit, hoe moeilijk het ook is want je wil graag weer die hogere proeven springen.”

Lef
Sanne Thijssen is tot over haar oren gemotiveerd en behaalde ondanks haar leeftijd al vele successen. “Maar als je beste paard Expert verkocht wordt, dan wordt je ‘tweede paard’ je beste paard en dan wordt de sport toch wat moeilijker. Een paard kan wel een keertje boven z’n niveau lopen, maar niet constant. Deze proef winnen is wel belangrijk voor me. Daar krijg je lef van. Je wordt gedreven als je wint, ik krijg er wel een extra boost van. Het is eenmaal een psychologisch spelletje. Het liefst ga je je rijerij veranderen op het moment als het minder gaat, maar soms moet je gewoon doorblijven doen met hoe je het deed. Toen ik Ulena en Con Quidam reed, kon het niet op. Ik ging bijna dromen, maar dan zette m’n vader Leon me weer terug op beide voeten. Nu merk ik dat het wat minder makkelijk gaat. Ik heb me niet eens geplaatst voor de Grote Prijs op zondagmiddag”, lacht ze.

Harry Allen
De Grote Prijs voor de CSI1* ruiters werd gewonnen door de in Duitsland wonende Ier Harry Allen (17), die regelmatig op Paardensportcentrum Lichtenvoorde rijdt. “Op de editie van vorig jaar na, toen moest ik naar school, ben ik er elk jaar bij geweest. Het is echt het mooiste tweesterrenconcours die ik ken met elk jaar weer verbeteringen. Met Quick Nina ben ik nu eerste, tweede en eerste geworden. Die merrie heb ik nu twee jaar en ze heeft al zoveel gewonnen op dit niveau! Echt een speedpaard.”

Remco Been op Fitou Eurocool’s Apple (v. Lexicon) en Lennard de Boer op Gagarin (v. Zacharov) werden tweede en derde. Bart Bles won de 1.35m Hotel de Lindeboom Prijs op Pandora (v. Perigueux), voor Ludger Beerbaum’s stalruiter Christian Kukuk en Robin Bril. In de 1.20m Ridershouse Prijs bestond de topdrie uit de dames Kimberly Loos, Tani Joosten en Iris Zwienenberg.

GMB-finale
De GMB-finale voor vierjarige springpaarden, beoordeeld door Robert Vos en de Duitser Dirk Ahlman, kwam op naam van Rink-Jan Dijkstra op J.Coutinho (v. Harley VDL). Sjoerd Kommers werd tweede op Jumper d’Oase (v. Cardento), voor Zoï Snels op Jappeloup (v. Calvaro Z).

Auteur/foto’s Wendy Scholten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *