Edwin Hoogenraat: ‘Jumping de Achterhoek is een begrip geworden’

Onthulling ‘Samen Vitaal’ tijdens Jumping Achterhoek
November 15, 2019
Wie nemen er deel aan het jeugdweekend?
November 17, 2019
Onthulling ‘Samen Vitaal’ tijdens Jumping Achterhoek
November 15, 2019
Wie nemen er deel aan het jeugdweekend?
November 17, 2019
Toon alles

Edwin Hoogenraat: ‘Jumping de Achterhoek is een begrip geworden’

Bart van der Maat won vorig jaar de U25 Grote Prijs voor ruiters tot 25 jaar met Oak Grove's Enkidu. Foto Jeroen Spoolder

Hij heeft nog geen editie van Jumping de Achterhoek gemist. Ook komende weekenden is Edwin Hoogenraat er weer alle dagen bij. Deze week als bondscoach van de Nederlandse ponyruiters en Children, in de tweede week met zijn dochter Kim, die deelneemt aan het concours. “Vragender is top georganiseerd en iedereen wil er graag rijden. In deze periode zijn er amper wedstrijden van dit kaliber voor de jeugd. Een mooi moment om eens even goed te kijken waar iedereen staat.”

“Jumping de Achterhoek is een begrip geworden in de jaren dat ik bondscoach ben van de pony’s en Children”, steekt Edwin Hoogenraat van wal. “Ik ga er altijd naartoe om te kijken hoe iedereen het winterseizoen is begonnen en in zijn vel steekt. Even een praatje maken, kijken hoe de vorm is, hoe de parcoursen worden gereden. Misschien zie ik nog wel talentvolle combinaties die ik nog niet op de radar had. Het is voor mij ook zeker een meetpunt. Informatie die ik er opdoe, neem ik mee naar het komende seizoen. Er is in wintermaanden eigenlijk extreem weinig te doen op internationaal gebied voor de jonge ruiters. Het is fantastisch dat er dan een mooie wedstrijd als Jumping de Achterhoek is. Alles is top georganiseerd en goed voor elkaar. De familie Morssinkhof doet er alles aan, het is gewoon een heel prettige wedstrijd om te zijn en te rijden. Dat geldt niet alleen voor de jeugd, ook bij de senioren zijn er prachtige wedstrijden op één- en tweesterrenniveau. Daar willen ruiters echt graag aan de start komen.”

** Artikel loopt verder onder foto **
Bondscoach Edwin Hoogenraat. Foto Wendy Scholten

Bondscoach Edwin Hoogenraat. Foto Wendy Scholten

Hoog niveau
Het niveau van de jonge springruiters ligt hoog. “We hebben een heel goede groep pony’s gehad de afgelopen jaren en er komt weer een goede groep aan. We zitten dichtbij de internationale top, al is het niveau in Engeland en Ierland wel echt heel hoog”, vertelt de bondscoach.

Het Nederlandse Childrenteam, voor ruiters en amazones tussen de 12 en 14 jaar die op paarden rijden, werd afgelopen jaar Europees kampioen. Een prachtig resultaat, zeker als je bedenkt dat de Childrensport pas sinds een paar jaar serieus wordt beoefend in ons land. Hoogenraat: “Dat klopt, deze sport is enorm opgekomen de laatste jaren. De ruiters en amazones doen het fantastisch en wonnen natuurlijk EK-goud dit jaar. De ruiters kunnen maar twee jaar in deze klasse meedoen, dus het verandert wel snel. Soms te snel, die twee jaar zijn zo voorbij. Aan de andere kant: diegenen waarvan je denkt dat ze goed presteren, houd je toch wel in het oog, ook voor later.”

Kweekvijver
Want dat is het internationale jeugdweekend van Jumping de Achterhoek ook: een kweekvijver voor aanstormend talent in de springsport. “Zeker”, beaamt Hoogenraat. “Als je ziet wat er de laatste jaren aan talent vanuit de jeugd doorstroomt naar de senioren, dan is dat fantastisch. Een internationale wedstrijd zoals die in Lichtenvoorde is van groot belang om op niveau in de sport te kunnen presteren. Juist ook voor de jeugdruiters, die daarmee waardevolle ervaring opdoen. Jeugdruiters zijn misschien nog geen professionele ruiters, maar ze zijn wel zeer professioneel met de sport bezig.”

Jumping de Achterhoek staat van donderdag 21 tot en met zondag 24 november in het teken van de internationale jeugdspringsport. Er zijn internationale proeven voor pony’s, junioren, Children (12 tot 14 jaar) en U25 (ruiters tot 25 jaar). De Grote Prijs van de U25 op 1.45m niveau is op zaterdagavond 23 november, de overige finales zijn op zondag. Een groot deel van de Nederlandse jeugdkaderruiters komt aan de start in Lichtenvoorde. Met deelnemers uit onder meer België, Duitsland, Ierland, Engeland, Italië, Zweden en zelfs China en Oezbekistan belooft het prachtige springsport te worden.

Meer info: www.jumpingdeachterhoek.nl

Auteur: Marije Stomps-Wenneke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *